Новини

Стартират 46 нови мерки за заетост с европейски пари

46 нови мерки за заетост преквалификация на безработни на стойност 850 млн. лв. ще стартират от 1 декември т. г, съобщи вчера социалният министър Тотю Младенов в Смолян.
Парите са от еврофондовете по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" и с част от парите, които се предоставят по безвъзмездни схеми, ще бъдат обучени и наети 250 безработни като медиатори в бюрата по труда. Те ще общуват и подготвят за работа хора в предпенсионна възраст, с увреждания, младежи или от малцинствените групи. Предстои да се одобрят подобни грантови схеми и за работодатели, които искат да обучат персонала си, за да запазят работните места. Както и за безработни, които след курсове ще бъдат наемани на стаж за 3 месеца, за да подобрят уменията си.
Продължава се и програмата „Аз мога" - за квалификация на заети. Планират се и мерки за специфично уязвими групи, сред които за ресоциализация на затворници с присъди до 5 години. Предвижда се те да усвояват занаят в затворите.
До края на 2013 г. трябва да бъдат усвоени по оперативната програма 1,2 млрд. евро. Сключени са договори с безработни, заети, бизнес, общини, неправителствени организации.

 

вестник "ТРУД"

вторник, 23 ноември 2010г.